De mult îmi doream să voluntariez undeva, preferabil undeva unde aș fi putut ajuta copii, poate chiar prin șah, profesia mea. La începutul lui februarie 2023, mă aflam în Rio de Janeiro, așteptând să înceapă carnavalul. Prima clasă de şah pentru copii români a plecat de pe plaja Ipanema unde am întâlnit un profesor american care m-a inspirat cu activitatea pe care o făcea. El voluntaria la clase de engleză online, pe ascuns, cu fete din Afghanistan. Acolo fetele nu mai au dreptul la educație după o anumită vârstă.
Mai multe idei din cartea pe care o citeam tot atunci, “Think Like a Monk“, m-au împins și mai mult să acționez în scopul de a voluntaria si a aduce un plus unei comunități. Dar cui, unde și cine să organizeze? Pe nepoțica din România o așteptam cu nerăbdare de ceva timp să ajungă la vârsta pentru a o învăța șah. Acești factori m-au dus să caut mai mulți copii români de vârsta ei, cinci ani, și să alcătuiesc o clasă.
Lecții de Șah, Copii Diversi
Am propus ideea tuturor părinților prieteni de pe Facebook. Tot atunci mi-a venit ideea să întreb nu doar prietenii din România, ci și pe cei din diaspora. Cu mari dificultăți am reușit să conving câțiva prieteni, foarte sceptici și comozi, să downloadeze Zoom-ul și să aibă încredere în mine cu copiii lor.
De la fiecare părinte am primit clasicul “Vezi că al meu nu stă pe scaun, e prea mic, nu o să poată, dar ti-l dau. “ Asta m-a ambiționat şi mai mult. Eu știu foarte bine ce și cât pot face copiii de cinci ani. De altfel, eram încrezător și în propriile magii la copii. Într-un final am mai adunat şase copii pe lângă nepoțică: unul din Cluj, doi din Slatina, unul din București, unul din Franța, și unul din Germania care, ulterior urma să aflu, vorbea foarte puțin limba română. Eu din Brazilia.
Clasa Virtuală, Lecție Reală
Am pregătit clasa traducând și ajustând tot arsenalul meu de glumițe pe care le foloseam deja de atâția ani cu copiii din Canada. Am făcut clasa, de o oră, oră în care am transpirat litri buni. Nu din cauza copiilor, ci din cauza părinților, care nu mai văzuseră o clasă online până atunci. Clasa a fost mai mult o introducere a părinților la clase online decât o clasă de șah pentru copii.
De la “apasă pe butonul cu camera să pornești camera” spre un părinte, la mimat “nu vă merge microfonul și nici nu mă auziți” la alt părinte şi până la ghicitul, citind buzele copiilor, că nu le funcționa microfonul, prima mea clasă de şah pentru copii în limba română a fost un calvar.
Într-o oră abia am avut timp să învăț numele copiilor. Am mai reuşit să menționez numele pieselor și să explic cum se mișcă cea mai simplă piesă, tura. Imediat după clasă au început mesajele părinților prin care își exprimau diferite uimiri. Un lucru era comun în toate mesajele: cum de nu s-au ridicat copiii de pe scaun o oră!
Acum, la un an după, şase din cei şapte copii cu care am început încă mai fac clase de șah. În călătoria în România din vara lui 2023 am avut şansa să întâlnesc majoritatea copiilor din clasele online. A fost o mare bucurie deoarece nu îi cunoscusem în persoană până atunci.